MIS NIKS VAN FAIRYTABS.

Lees hier onze blog, nieuws en meer!

Fluoride of geen fluoride in kindertandpasta?

Janneke Molenaar

Moeten kinderen met of zonder fluoride poetsen? En met hoeveel fluoride hoort een kind te poetsen? Het antwoord op deze veel gestelde vraag leggen wij graag uit.

Get the F out! Huh, wat? Dat zeg je toch niet? Geen paniek. De F staat dit keer niet voor ‘s werelds meest gebruikte scheldwoord, maar voor fluoride. Er is namelijk een hoop commotie ontstaan rondom fluoride in kindertandpasta.

 

Want is het een levensgevaarlijke stof die we met z’n allen uit de weg moeten gaan? Of is fluoride dé manier om tanden gezond en sterk te houden? Eén ding is in ieder geval zeker: tandpasta zónder fluoride is aan een opmars bezig en niet te stoppen.

 

Waarom zit er fluoride in tandpasta?

Fluoride is een stofje dat wordt toegevoegd aan tandpasta om je tanden gezond te houden. Het beschermt tegen zuren en suikers om zo gaatjes te voorkomen. Ook houdt fluoride je glazuur sterk. In de jaren zestig werd de stof toegevoegd aan ons drinkwater. Dit om mensen automatisch te voorzien van een flinke dosis fluoride. Gaatjes werden hierdoor bestreden, maar het volk moest er niets van hebben. Uiteindelijk is er gekozen voor een alternatief: fluoride in tandpasta. Ideaal! Toch kiezen veel mensen voor tandpasta zónder fluoride.

 

Tandpasta zonder fluoride

Mensen hebben tegenwoordig de voorkeur voor producten met zo min mogelijk gekke stofjes. Puur natuur, zonder chemische toevoegingen. Dit geldt ook steeds vaker bij de keus voor tandpasta. Better safe, than sorry, denken velen van ons. Er gaan namelijk veel horrorverhalen rond over fluoride in tandpasta.

 

Zo zou fluoride schadelijk zijn voor het zenuwstelsel. Ook zou het ongunstig zijn voor de ontwikkeling van kinderen. En alsof dat nog niet genoeg is, vragen sommige wetenschappers zich af of het überhaupt wel effectief is tegen gaatjes. Mensen die niet gevoelig zijn voor gaatjes (of twijfelen over fluoride) kiezen daarom liever tandpasta zonder fluoride. Oók bij kindertandpasta. Deze fluoride vrije tandpasta bevat vaak kokosolie of het door bijen geproduceerde propolis om bacteriën te voorkomen en het gebit te verzorgen.

 

Is er geen tussenweg?

Bij Fairytabs hebben we onderzoek gedaan naar een alternatief voor fluoride. Hierbij zijn we uitgekomen op ‘nHap’. We horen het je al vragen: ‘Okee, vertel me snel meer! Wat is nHap dan?’ Ingewikkeld verhaal, daarom leggen wij het je uit in begrijpelijke taal. nHap zit van nature al in het menselijk glazuur. Een hoop knappe koppen zien deze deeltjes als het meest betrouwbare, effectieve en natuurlijke alternatief voor fluoride. De deeltjes hechten zich aan het tandglazuur en het blootliggende tandbeen en vullen de tubulies (kleine kanaaltjes in de tanden) op. Hierdoor kan het tandglazuur zich herstellen. Klinkt goed, toch?

We hopen deze nieuwe ontwikkeling gauw te kunnen doorvoeren!

 

Wij hebben allebei!

Om beide partijen in hun tandpastabehoefte te voorzien, kun je bij Fairytabs voor allebei – met en zonder - terecht. Onze tandpastatabletten voor kinderen zijn verkrijgbaar in twee varianten. Soft mint mét fluoride, en aardbei zonder fluoride. Voor ieder wat wils!

Nederlands